Home Life Met deze 5 tips overleef jij het kerstfeest met je familie

Met deze 5 tips overleef jij het kerstfeest met je familie

Krijg je kriebels als je alleen al dénkt aan een ruimte met al je familieleden?

kerstfeest
© Unsplash

Jingle bells, het is bijna Kerstmis! Terwijl de Kerstman zijn cadeautjes al aan het inpakken is – of stiekem nog moet kopen -, bedenken wij ondertussen wat we aan gaan doen en hoe we ons haar zullen dragen voor het kerstdiner. Krijg je kriebels als je alleen al dénkt aan een ruimte met al je familieleden? Dan hebben wij enkele tips om het kerstdiner met succes te overleven. Survival mode: on!

1. Vermijd gevoelige gespreksonderwerpen en toon interesse

Sommige familieleden kennen misschien alleen je naam of een variant erop. Misschien vragen ze dan bijvoorbeeld of je een relatie hebt, ook al is het nog niet zo lang uit met je vriendje en had jij jezelf voorgenomen er niet meer aan te denken. Weet dat je niet verplicht bent te antwoorden. Probeer ook niet te praten over dingen waarover de meningen uiteen kunnen lopen, zoals de Zwarte Pieten-discussie. Draai het om en wees degene die vragen stelt. Je komt niet elke dag met al je familieleden bij elkaar. Het kan daarom geen kwaad om interesse te tonen in hun leven en wat ze ondertussen allemaal gedaan hebben.

2. Zet kerstmuziek op

Niet alleen vult het de stilte in die zo nu en dan valt, je hebt ook een nieuw gespreksonderwerp. Je kan bijvoorbeeld vragen wie dat kerstliedje van Mariah Carey ook zo geweldig vindt of juist helemaal niet. Daarbij is het ook de enige keer dat je – zonder rare blikken – kerstmuziek kan luisteren, dus maak gebruik van de gelegenheid.

3. Kies je plekje zorgvuldig

Dit is een belangrijk punt. Kies een plek tussen familieleden die jou goed kennen zodat er geen ongemakkelijke vragen komen. Daarbij is het ook leuker om te zitten naast iemand waar je veel plezier mee kan beleven, in plaats van die iets té serieuze – of te tipsy – nonkel. Mocht je écht tegen het kerstdiner opkijken, sluit dan aan bij de tafel voor kinderen, als die er is.

4. Wees behulpzaam

Het maakt in principe niet uit of je ergens te gast bent of dat het bij jullie thuis wordt gevierd. Het is altijd netjes om even mee te helpen met het dekken van de tafel, afruimen en afwassen. Hoe meer helpende handen, hoe sneller het opgeruimd is. En zo maak je de gastvrouw blij én je mama trots.

5. Doe alsof je het naar je zin hebt

Hé, het is maar een keer per jaar Kerstmis. Niemand wordt vrolijk van een chagrijnig persoon en voor je het weet is de avond alweer om. Als je er met een negatieve instelling heengaat, is de kans groot dat de avond als een eeuwigheid zal aanvoelen.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.