Home Celebs Celeb News INTERVIEW met Laura Aussems: van K3-finaliste tot singer-songwriter

INTERVIEW met Laura Aussems: van K3-finaliste tot singer-songwriter

Laura Aussems
Onze CoverGirl Laura Aussems werd in Vlaanderen wereldberoemd door haar deelname aan de talentenjacht K3 zoekt K3 waar ze het tot in de live shows schopte. Vandaag timmert ze dapper aan haar eigen weg: “Mijn levensmotto is: limiteer jezelf niet, er is meer mogelijk dan je denkt“.

Over K3 zoekt K3

We kennen je allemaal van K3 zoekt K3, maar wat deed je ervoor?

“Ik ben altijd met muziek bezig geweest, al van kinds af aan. Zelfs tijdens mijn studie economie aan de universiteit ben ik altijd blijven zingen en dansen. In 2009 nam ik deel aan Op zoek naar Maria (een televisieprogramma van VTM waarin werd gezocht naar een actrice voor de rol van Maria in de musical The Sound of Music die in Vlaanderen in 2009 werd opgevoerd, nvdr.) waar ik bij de laatste 26 finalisten eindigde. Na mijn Master te hebben behaald, heb ik de wereld rondgereisd met de zang-  en dansgroep Up with People. Later heb ik ook nog in m’n eentje o.a. Thailand, Hong Kong en Nieuw-Zeeland bezocht.”

Toen ik hoorde dat er een talentenjacht zou georganiseerd worden om de opvolgers van Karen, Kristel en Josje te vinden, zag ik mezelf meteen in die rol.

Wow, we wisten niet dat je zo’n wereldreiziger was! Wat heeft je ertoe aangezet om auditie te doen voor de talentenjacht? Had je een duwtje in de rug nodig?

“Nee, totaal niet. Ik ben opgegroeid met K3. Toen ik hoorde dat er een talentenjacht zou georganiseerd worden om de opvolgers van Karen, Kristel en Josje te vinden, zag ik mezelf meteen in die rol. Ik dacht : “Hoe tof zou het zijn om in de voetsporen van mijn idolen te treden?”. Ik zing, dans en acteer heel graag en K3 is de ideale combinatie van die drie. Ik weet nog dat mijn mama belde en zei: “Laura, ze gaan op zoek naar een nieuwe K3. Je moét meedoen!”, waarop ik antwoordde: “No worries, mama. Ik heb al lang gemaild”. (lacht)”

Vond je dat K3 aan vervanging toe was?

“Nee, absoluut niet. Het einde van Karen, Kristel en Josje als K3 kwam voor mij compleet onverwacht. Josje was nog niet zo lang lid van K3 dus ik dacht dat ze nog wel even zouden doorgaan samen, maar niet dus.”

Wat heb je geleerd uit het hele K3 zoekt K3-avontuur?

“Ongelofelijk veel. De bootcamp was één grote leerschool. Wat nieuw voor mij was, was stemmen inspreken (voor de animatieserie De avonturen van K3, nvdr.) en de combinatie van zingen en dansen. De camera’s op m’n neus de hele tijd, deerden me niet zo omdat ik het al gewoon was van mijn deelname aan Op zoek naar Maria. Bovendien wou ik vooral mezelf blijven zodat Vlaanderen de echte Laura kon leren kennen.”

“Ik was nog niet klaar” zei je toen je werd weggestemd uit K3 zoekt K3. Wat bedoelde je daar juist mee? Wat wou je nog meer tonen of doen?

Goh, ik wou nog zoveel meer doen. Ik wou nog meer groeien, live op tv zingen, de mensen thuis raken. En gewoon nog meer K3 worden.”

Na mijn exit heb ik vier dagen lang gehuild in pyjama. Héél zielig.

Je exit zal wel een zware klap zijn geweest. Hoe waren de eerste dagen erna? En wat of wie heeft je uit de put gehaald?

“De eerste dagen na mijn exit waren héél zielig. (glimlacht) Ik ben vier dagen lang binnengebleven. Die show was zo’n gigantische hype, echt ongelofelijk! Iedereen rondom mij leefde er naartoe, maar ook wanneer het avontuur voor mij voorbij was, bleef ik overrompeld worden door berichten. Zelfs van mensen die ik van haar noch pluim kende! Ik zat echt op een K3-wolk en dan stopte het opeens, dat was hard, ja. Maar na vier dagen van huilen in pyjama heb ik mezelf herpakt, mede dankzij de steun van vrienden en familie.”

Vond je je exit onterecht?

“Nee, je wist op dat moment niet wat ze zochten. Ik denk dat alle afgevallen kandidaten wel meer hadden willen laten zien. We hebben er allemaal even hard om gevochten, maar iedereen had sterke en zwakke punten.”

Ik vond dat ik op televisie als een eerder neutraal persoon overkwam terwijl ik best wel een pittige dame ben.

Wat had je anders gedaan, achteraf gezien?

“Niets, eigenlijk. Ik heb het gevoel dat ik de echte Laura heb laten zien. Achteraf bekeken hebben ze niet zo veel van mij uitgezonden. Ik vond dat ik op televisie als een eerder neutraal persoon overkwam terwijl ik best wel een pittige dame ben.”

“Weet je, het vergt best veel moed om aan zo’n wedstrijd deel te nemen. De bootcamp was allesbehalve makkelijk. We moesten elke dag opnieuw hard werken en mochten geen contact hebben met het thuisfront.  Ja, dan moet je echt wel een vechterstype zijn. Ik ben dan ook een doorzetter, dat bewijs ik nu ook door voor de volle 100% voor mijn solocarrière te gaan.”

Wat vind je van de uiteindelijke K3-combinatie?

“Perfect! Het zijn allemaal superleuke meisjes. Ik ken ze natuurlijk alle drie persoonlijk en ik vind dat ze gewoon heel goed samen passen. Het moet niet makkelijk zijn om het over te nemen van de vorige K3, maar ze doen het heel goed. Ik heb veel respect voor hen, echt chapeau.”

Met Klaasje heb ik best wel nog veel contact. We gaan binnenkort koffiedrinken.

Heb je nog veel contact met Klaasje, Hanne en Marthe?

“Ze hebben het flink druk nu natuurlijk, maar met Klaasje heb ik best wel nog veel contact. We gaan binnenkort nog eens koffiedrinken. Ook Lisa (Michels, nvdr.) en Nora (Gharib, nvdr.) zie ik nog wel eens. K3 zoekt K3 blijft een intense ervaring die we samen gedeeld hebben, het is dan ook heel fijn om nog contact te behouden. Je kan niet uitleggen wat we hebben meegemaakt aan mensen die er niet bij waren.”

Over haar carrière nu

Ondertussen is de hele hetze rond K3 zoekt K3 gaan liggen en timmer je volop aan je solocarrière. Je bracht al twee eigen singles uit: Back Up en I Will Never Lie. Waar haal je je inspiratie voor de teksten?

“Ik laat me inspireren door de dingen die ik heb meegemaakt in het leven. Ik ben 26 en heb al veel gereisd, dus ik denk dat ik kan zeggen dat ik toch wel al heel wat heb beleefd en gezien. Maar ook wanneer er iets ergs gebeurd zoals de aanslagen van gisteren (dit interview werd afgenomen een dag na de terroristische aanslagen in Brussel, nvdr.) of wanneer ik een intens gesprek heb gehad met een vriendin, kan dat tot een liedje leiden.”

Nee, I Will Never Lie gaat niet over mijn afgesprongen relatie met Marco.

Je zegt net dat je inspiratie haalt uit je eigen leven wanneer je liedjes schrijft. Je tweede single Will Never Lie gaat over wantrouwen en leugens en kort daarna ging je uit elkaar met je vriend. Was dat ook de reden van jullie breuk?

“Nee, I Will Never Lie gaat niet over mijn afgesprongen relatie. Marco (Menezes, Laura’s ex-vriendje, nvdr.) is een hele lieve man die niemand zou beliegen. Ik heb met leugens te maken gehad voor ik met hem samen was. Met I Will Never Lie wil ik eigenlijk zeggen ‘Kijk, ik ben zo niet. Mij kan je vertrouwen, bij mij is het veilig’.”

Beide singles zijn in het Engels, maar K3 zingt altijd in het Nederlands en ook de cover Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij die je onlangs in onze studio bracht, is Nederlandstalig. Wat verkies je?

“Het is fijn om in beide talen te zingen. Nederlands is mijn moedertaal en ik sluit niet uit dat ik in de toekomst wel eens een Nederlandstalig liedje zal schrijven, maar voorlopig hou ik het bij Engels. De eerste single die ik kocht, was Hit Me Baby One More Time van Britney Spears en doordat ik zoveel gereisd heb en zelfs in Australië in het Engels gestudeerd heb, voelt het Engels voor mij vertrouwder. Ik voel me er meer met verbonden, en bovendien vind ik mijn woorden romantischer klinken in het Engels. Maar er zijn wel Nederlandstalige liedjes die ik heel mooi vind, zo ben ik grote fan van Dana Winner.”

Mogen we – nu je al twee singles uitbracht – een full album verwachten?

“Dat is de bedoeling, ja. (lacht) We zijn volop bezig met het samenstellen van een creatief team. Ik ben nog op zoek naar de goede producer, fotograaf, het volledige plaatje. Ik wil samenwerken met professionals zodat ik van hen kan leren met mijn ogen en oren.”

Wat ik heel graag zou willen doen, is rondreizen met mijn muziek. Internationaal doorbreken zou fantastisch zijn.

Wat zou je, buiten dat full album, nog heel graag bereiken in je muzikale carrière?

“Wat ik heel graag zou willen doen, is rondreizen met mijn muziek. Liefst eerst in verschillende zaaltjes in Vlaanderen, maar daarna zou ik ook graag internationaal doorbreken. Dan pas zal ik het gevoel hebben dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen.”

Wat als het ooit stopt, welke job zou je dan gaan uitoefenen?

Goh, goeie vraag. Daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Ik heb een Masterdiploma in de economie, dus misschien kom ik dan wel terecht aan de andere kant van de muziekindustrie als manager ofzo. Maar ik heb ook een grote passie voor mode, zo zie ik mezelf nog wel samenwerken met een designer. Maar zelfs al moest ik niet meer als professionele zangeres aan het werk zijn, ik zal altijd liedjes schrijven. Ik doe dat al van kinds af aan en ik zal het altijd blijven doen.”

Bij het afscheid praten we nog even na en verklapt Laura ons haar levensmotto: limiteer jezelf niet, er is meer mogelijk dan je denkt. “Ik ontmoet zoveel tienermeisjes die vaak vastzitten met hun gedachten en gevoelens. Er wordt ook gewoon zoveel van hen verwacht. Via deze weg zou ik hen graag willen zeggen dat ze zichzelf niet hoeven te limiteren omdat ik ervan overtuigd ben dat ze meer kunnen dan ze denken.” Da’s genoteerd!

Laura’s EP met twee singles Back Up en I Will Never Lie kan je verkrijgen via haar website. De nummers zijn ook te downloaden via iTunes en Spotify.

Geef je een feestje en wil je Laura graag boeken voor een optreden, al dan niet akoestisch? Vul dan het aanvraagformulier in op haar website.

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.